Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Представяме ви татко Макс

semeistvo

Макс Баклаян е горд татко на две прекрасни дечица – Миа и Алек, както и щастливо женен за любовта на живота си – Даниела :)

Опиши се накратко какъв баща си. Кажи няколко думи за децата си.
Макс: Всеотдаен и много грижовен, много ги обичам. Гледам да прекарвам пълноценно време с тях, като учим букви и цветове, ходим на театър и опера, разхождаме се в парка. Децата ми са истински съкровища, много са добрички. Много са забавни… но понякога прекаляват :)

Как би довършил изречението „Да бъдеш баща е…“?                                                                       Макс: Етап в развитието ти като човек, за който не си подготвен. Най-голямата отговорност, радост, но понякога ти иде да си скубеш косите. Общо взето микс от емоции, но не бих го заменил за нищо на света.

Коя е любимата ти игра от детството? Ще научиш ли децата на нея?

Макс: Много обичах да рисувам и да строя с Лего. Разбира се, че ще им го предложа и ако им е интерестно, ще ги науча на каквото знам, но по-скоро ще им дам възможност те да си изберат тяхната любима и те да ме научат.

maks i dushterya Коя е любимата ви семейна активност (игра, спорт, хоби), която практикувате заедно с  децата?

 Макс: Пускаме си музика и танцуваме, както никой не може да си представи. Сам се учудвам  колко съм гъвкав, а те умират от кеф. Също така много обичат природата, до сега ходихме по  паркове, защото бяха много малки, но от тази година смятам да им предложа планински преходи.
 Кои според теб са най-важните игри заедно с родителите за едно дете?
 Макс: Няма най-важни. Детето се нуждае от любов и внимание, самата игра не е от  първостепенна важност.
 

Какво е за едно дете бащината фигура и може ли някой да замести бащата?
 Макс: Има причина защо природата е създала двата пола, има същества, които могат да се  самооплождат, но ние не сме от тях. Майката е олицетворението на всеотдайността и любовта, а  бащата – на правилата, дисциплината и отговорността. Ние като същества се нуждаем както от  любов, така и от цели, които отговорно да преодолеем. Никой не е незаменим, но смятам, че липсата на бащина фигура за пример води до сериозни последствия. От друга страна, грешната бащина фигура може да е още по-лошият вариант.
Какво си научил от твоя баща?
Макс: Да бъда добър човек, който изразява емоциите си. Да съм трудолюбив и уважителен към околните. Да съм възпитан, но да не позволявам на възпитанието ми да ми пречи. Да казвам истината първо в собствените си очи и после в очите на околните.

Какъв баща би искал да бъдеш ти лично?
Макс: Искам да съм наоколо и да не изпусна бащинството заради работа и там каквото модерното общество намира за по-важно.

Има ли важен „урок“, който искаш твоите деца да научат и прилагат в живота?
Макс: Намери онова което обичаш и го преследвай на цената на всичко. Не е ненормално да не знаеш какво искаш от живота, ненормално е да не го търсиш. Не живей чужд живот, та дори и този на родителите си. И може би най-важното, е че така или иначе ще мечтае, нека мечтите са големи.

Кой е най-ценният урок, който си научил от твоите деца?
Макс: Да се събуждам с усмивка и да обичам безрезервно. Както и че не се нуждаем от много, за да сме щастливи.

Кои са стереотипите, с които един баща се сблъсква в обществото? Какво трябва да се промени според теб, за да се променят стереотипите?
Макс: Че бащата изкарва парите и до там му се простират отговорностите в дома. Ние сами създаваме стереотипите, тоест за бащите изглежда това е по-удобният вариант. Несъмнено изграждането на характер и възпитанието на едно дете е доста по-сложен, времеемък и изискващ търпение процес от работния, може би затова и бащите не го предпочитат, а майките нямат избор. Промяната започва с нас самите.

Как се отнасяш към твърдения от типа „Мъжете не плачат“ или „Целуването и прегръщането на децата е за майките“?maks i sin
Макс: NONSENSE. Ние да не сме гладиатори на Римска арена, борейки се срещу тигри?!? Ние сме човешки същества с чувства, та дори и от мъжки пол. Аз се възползвам от всеки момент да си ги целувам и прегръщам, защото до няколко години може и да не ми го позволяват толкова много :) А за плаченето, има нужда и от него.

Смяташ ли, че таткото е хубаво да присъства на раждането?
Макс: Ами мога да говоря за себе си. Аз имам доста силна визуална памет и предпочетох да запазя романтичната представа за партньора ми. За някои двойки това може да е много важно, но аз изчаках търпеливо в кафето :)

Кое беше най-голямото предизвикателство в грижите за бебето през първите месеци?
Макс: Липсата на сън, промяната в живота на 720 градуса, да осъзнаеш че вече не си най-важният на този свят и не можеш да си егоист.

От какво би искал да предпазиш децата?

Макс: От нищо. Ще ги науча на всичко, което знам и което съм преживял, но не желая моите притеснения и страхове да се прехвърлят върху тях. Ако ги науча на принципите и ценностите в живота, мисля че няма за какво да се притеснявам.

Какво би казал на тези мъже, които се чудят дали да станат бащи или не?
Макс: Че е крайно време да престанат да гледат на себе си като центъра на вселената и че хората без деца са осакатени. Нещо, което в по-късен етап в живота ще осъзнаят те самите, но може да е твърде късно.

gulabi