Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

татко йордан

Да бъдеш баща е …да започнеш от 2+2 заедно с детето

 

татко Йордан и синът учат математика с ябълка

Представяме ви татко Йордан :)

Какво ви мотивира да се включите в националната кампанията „Да бъдеш баща“?

Йордан: Светът, в който живеем, се опитва да ни убеди, че семейството е култ към нещо отживяло. Моето мнение е, че отговорността за отглеждането на децата принадлежи на родителите и тя е успешна само когато майката и бащата съвместно посрещат предизвикателства пред възпитанието на децата си. Да бъдеш баща е част от споделена радост и отговорност – част от същността на живота.
Коя е най-забавната форма на учене, която си практикувал с твоето дете?

Йордан: Даки има особен интерес към историята, предполагам по невнимание привнесен от родителите му. Най-много се забавляваме, когато сам намери информация за дадено събитие и след това ни разказва и разсъждава върху случката.
Когато говорим за образование, кое е най-важното според теб, за да бъде едно дете „успешен ученик“?

Йордан: Успешен ученик е щастливият ученик. Най-важно за нас е усещането,че детето изпитва удоволствие от придобитите знания. От собствен опит зная, че ако работата е удоволствие, удоволствието се превръща в работа.
Кой е най-важният „урок“, който искаш твоето дете да научи и прилага?

Йордан: Да бъде свободен и достоен човек. Само така може да се чувства пълноценен и да развие способностите си максимално.
Колко често посещаваш училището на твоето дете?

Йордан: Принципно рядко посещавам училището извън регулярните родителски срещи. Дори и с риск да изглежда твърде сурово, смятам, че детето трябва само да намери решение на проблемите, които среща. Светът не е направен от положителни енергии. Разбира се, родителската помощ „дебне от всякъде”.
Кой е най-трудният предмет в училище за твоето дете? Как му помагаш в подготовката?

Йордан: За мое учудване това е литературата и по-точно поезията. За да научи наизуст някое стихотворение, първо го прочитам или рецитирам, а после заедно го четем, като се опитваме да вложим необходимата интонация, за да вдъхнем живот на думите в него. Съвременните учебници по литература са доста бедни от към поезия за сметка на чужди културни ценности, пресъздавани чрез множество чужди разкази и приказки.

 

Кои са детските книги, които обичате да четете със сина ти?

Йордан: Първата детска книжка, която прочетохме заедно, беше „Данчо и Лисан”. Тъй като владея доста прилично италиански език, първите три години му четях на италиански език поредицата на Тони Улф „Приказната гора”. Книгата е с невероятни илюстрации, които го забавляваха страхотно. После прочетохме „Приключенията на Лукчо”, „Патиланско царство”,” Ян Бибиян”, а после минахме към разказите на Джек Лондон и Жул Верн. Последната книга, която той чете и в момента са „Събрани разкази” на Айзък Азимов.

 

семейството на татко Йордан

 

Екипът на кампанията „Да бъдеш баща“ благодари за предоставената възможност да заснемем фото сесии за кампанията в детски парти клуб „Цветна градина – игри в естествена среда“

http://cvetnagradina-bg.com/