Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ – ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА 2017

 

Национална кампания „Да бъдеш Баща“ отново ще се включи в отбелязването на международния ден срещу тормоза в училище, известен като Денят на розовата фланелка. Всяка последна сряда от февруари в много училища по света се носи розово и се правят най-различни събития, насочени към това децата ни да бъдат по-спокойни и щастливи, когато са в училище. Много училища в България също самоинициативно подкрепят Деня. Датата през 2017 г. е 22.02.

През тази година Национална кампания „Да бъдеш Баща“ ще подкрепи инициативата на обединение „Училище без страх“ – платформа от 9 неправителствени организации в каузата за предотвратяване на училищния тормоз. Инициативата за Деня на розовата фланелка също се нарича „#УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ“, защото смятаме, че училището трябва да бъде място, където не се боим да отидем, и където търсим начини да се разберем, да учим, да се забавляваме и да се развиваме.

#УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ има и официалната подкрепа на Министерството и образованието и науката.

Тази година честваме десетилетие от създаването на инициативата. Денят на розовата фланелка се случва за първи път през 2007 г. с идеята на две момчета в Канада да застанат зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

daveshep_travispryceДейв Шепърд и Травис Прайс, още като момчета

„Тогава научих, че двама души могат да си измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

„Заех се с това нещо и го движа оттогава“, казва Травис Прайс , „и никога, ама никога няма да спра.“

Страхотно е, че тази инициатива е започната от момчета. След 10 години, тези момчета са вече мъже – мъже, които са като момчета са открили силата да защитят приятелите. Сигурни сме, че днес те знаят как да застанат до хората, които обичат.

Затова от името на обединение „Училище без страх“ и Национална кампания „Да бъдеш Баща“ призоваваме българските родители, бащите и изобщо мъжете – подкрепете своите деца и застанете до тях в училище на 22.02, за да знаят, че сте заедно, когато е трудно, и че сте там, когато имат нужда да говорят с вас – и за веселото, и за трудното.

Хубав спомен от Деня през 2016 г. (ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Кюстендил) :

kiustendil heart