Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

Уроци по бащинство от Мартин Лутър Кинг

Martin L.King

През 2016 светът отбеляза 87-та годишнина от рождението на Мартин Лутър Кинг, а ние се замисляме за едно от най-важните послания, оставени от него.

Най-емблематичната и най-известната му реч „I Have A Dream“ е всъщност точно за това – за бащинството. В нея той казва: „Мечтая някой ден четирите ми деца да живеят в свят, в който няма да бъдат съдени по цвета на кожата си, но по характера си.“

Това ни кара да се замислим като бащи, че всъщност много по-важни от расата, социалния статус, това дали е женен, разведен, самотен или приемен баща един мъж, е начинът, по който той се справя с обстоятелствата и предизвикателствата на бъдещето. Защото по този начин учи и децата си как да се справят.

Имате ли самоконтрол?

Оставате ли спокойни и уравновесени в ситуации, в които другите губят контрол и стават дори жестоки? Можете ли да вдигнете високо глава в случаи, когато това изглежда невъзможно, само за да покажете на децата си, че сте достоен мъж?

Как виждате света?

Опитвате ли се да внушите на децата си, че светът е хубаво място, че бъдещето е светло или им давате пример, че светът е едно презряно място и на никой не му се живее? Всички бащи трябва да осъзнават, че първият свят, който децата им виждат, е светът през очите на бащите и майките. Те не само ще го видят такъв, но ще го възприемат така и така ще го запомнят.

Как се отнасяте с другите хора?

Ако третирате с презрение останалите хора, които нямат вашите възможности, били те финансови, умствени и други, децата ви ще научат това от вас и ще се отнасят със същата нетолерантност към останалите.

Имате ли цели (мечта)?

Също като Марин Лутър Кинг всеки мъж и всеки баща трябва да има „една мечта“, една цел, на която да бъде посветен. Това е най-добрият начин да покажете на децата си как един човек се бори за целите си, как преодолява ежедневни битки, за да постигне тази цел и как понася поражението, ако се срещне с него.

Не можем да кажем колко добър баща е бил в действителност Мартин Лутър Кинг, но поне е оставил „наследство“, което може да бъде полезно за много бащи поколения наред.

Източник: статията е препечатана от http://div.bg

Снимка: http://div.bg