Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

За общностите, силата на идеите и заедното в България

toshko_1

 

Понякога много си говорим за „общността“. И много често сме склонни да кръстим така някоя група хора, напр. само защото живеят на едно място – в един квартал, в един блок, в едно село. Да, обаче всички тези неща не правят хората общност. Има различни определения за това що е то общност, но за нас това са хора, обединени от най-малкото обща идея. И местоживеенето никак не е достатъчно, за да направи дадени хора общност в този смисъл.

Общи идеи много, но е важно и какви са. За една такава идея ни разказа Катя Алексиева-Стойнова от Народно читалище „Пробуда 1933“ в село Куртово – посланик на Национална кампания „Да бъдеш Баща“.

Идеята възниква по време на Европейската седмица на движението ‪#‎MoveWeek в гр. Калофер. Част от Седмицата е велопохода от Калофер до местността Драмовете. В похода се включва и Тодор Недев. Той е на 25 години и здравословното му състояние е специфично, а тогавашното му колело – старо, но той изминава цялото трасе, вдъхвайки уважение на всички, видели волята и усилията му. Впечатлени са и от клуба по планинско колоездене MTB Карлово – и решават, че усилията на Тодор заслужават голяма награда и голяма изненада. И започват кампания, за да съберат за Тодор парички за ново колело.

На 27.06 Тодор получи своето ново колело и ни разказаха колко се е зарадвал. Желаем му да не спира да успява във всичко и никога да не забравя, че истинските хора са тези, които се подкрепят и успяват заедно – и точно това ни доказаха Тодор и МТВ Карлово, и всички, които се включиха в кампанията. А именно – и имаме предвид наистина по име, защото всички тези хора заслужават да се гордеят със себе си: бащата на Тодор – Петър, майката на Тодор, Катя Алексиева, Даниел Копринков,  Стефан Дановски, Мариана Матева, Иван Пършев, Цонка Терзиева, Георги Иванов, Иванка Терзиева, Тодор Тодоров, Пламен Загорчев, Иван Литов, Венцислав Петканчев, Спас Достинов, Петър Костадинов,  Марин Караачлиев, Николай Терзийски, Деляна Славова, Християн Н.Нанев, Галина Иванова, Мария Аргирова, Митко Петров, Светлозар Янков, Димитър Димитров, Антоанета Първанова, Георги Стефанов, Александър Враджев, Бонка Златева и организациите ВМРО Карлово, НЧ „Пробуда-1933 г.“ – Куртово, Такис филмово студио и Магазин за велосипеди гр.Сопот. Общо 4 организации и 29 души.

Тодор и татко му Петър бяха наградени със сертификати от Национална кампания „Да бъдеш Баща“ по повод Деня на бащата 2016, защото тяхната връзка е такава, каквато пожелаваме на всеки мъж и децата му, независимо от възрастта им.

Ето такива са идеите, които наистина правят хората общност. И, може би, като правим повече такива неща, постепенно ще докажем, че в България хората можем да се подкрепяме и да работим заедно.

Благодарим на всички тези хора от името на Национална кампания „Да бъдеш Баща“!

Още можете да прочетете във Facebook.

И в сайта на Карлово ТВ.

toshko_2