Регистрирай се за бюлетина

В социалните мрежи

ЗА ДА РАЗЦЪФТЯТ…

или как да създадем за децата си подкрепяща среда за развитие

Наръчник за родители на деца от 0 до 7 г.

 

koricaОще с появата на детето всеки родител се изправя пред куп въпроси, които заплашват да го затрупат от първия ден: Какво да правя? Какво да не правя? Дали няма да му навредя? Кой е най-правилният начин да…?

С порастването на детето камарата въпроси продължава застрашително да расте: Какво да казвам и какво да премълчавам? Дали да му помагам или да го оставям да се справя само? Да го наказвам или да го награждавам?

И през цялото време стои големият въпрос: Как да направя така, че детето ми да израсне самостоятелен, успешен и щастлив човек?

Както знаем, децата не идват с инструкции за употреба. Тази книжка също не е ръководство, което можете да следвате буквално и което ще ви гарантира, че с няколко прости стъпки ще станете идеалния родител. В тези няколко страници ние споделяме с вас работещи подходи за създаване на среда, която подкрепя пълноценното развитие на децата, защото вярваме, че не трябва да дърпаме тревата да расте, а да я поливаме подходящо и да я подстригваме понякога, за да дадем простор на вътрешната й сила да избуява сочна и зелена.

За по-голямо удобство сме разделили подходите на няколко области, подредили сме ги и според възрастта на децата, но както сами ще се убедите, областите често се припокриват. Идеята е една – да си поговорим за това какво да правим, какво да казваме, какви послания да отправяме към детето с нашето поведение така, че да създаваме подкрепяща среда във всяка област и да помогнем на детето да порасне като най-добрия възрастен, който може да стане.

Наръчникът „За да разцъфтят…“ е изработен благодарение на методиката „Насоки към семействата за постигане на сигурност при децата“, създаден от Фондация „За нашите деца“ с помощта на повече от 300 души, сред които деца, младежи и професионалисти в сферата на детското благосъстояние.

Можете да изтеглите Наръчник „За да разцъфтят…“ оттук:

За да разцъфтят… Или как да създадем на децата си подкрепяща среда за развитие

Можете да се присъедините като съмишленици на Националната кампания „Да бъдеш Баща“ на адресhttp://mencare.bg/zapishi-se/

Вижте и промоционалния клип „Да бъдеш Баща“ тук: клип „Да бъдеш Баща“

Екипът на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ е на ваше разположение за допълнителни въпроси, коментари и обсъждания, защото за нас е важно вашето мнение.

За контакти:
Давид Кюранов, координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“,
Асоциация „Родители“
тел./факс +359 2 944 17 99
моб. тел. 0879 509 548
e-mail: contact@mencare.bg
david.kiuranov@roditeli.org